Vietä aktiiviloma

Kesä on vuodenaika, jota suurin osa ihmisistä odottaa innolla. Aurinko tuo mukanaan pidempiä ja kuumempia päiviä, talvitakit ja kengät voi jättää vaatekaapin perukoille, katukuvassa näkyy hehtaareittain talven jäljiltä kalpeaa paljasta ihoa, grillejä otetaan esiin kotipihoille ja oikeastaan ihan kaikki näyttää paremmalta auringonpaisteessa.

Mutta jos kesäpäiväsi kuluvat täyteen ahdetussa työmatkajunassa hikoillessa ja odottaessa innolla viikonloppua, jolloin huomaat sääennusteessa luvatun aurinkoisen kelin korvaantuneen sittenkin vesisateella ja harmaalla taivaalla, lasket luultavasti jo päiviä kesälomaasi. Jos et ole jo organisoinut ja varannut lentojasi, hotellia ja vuokra-autoa, ostanut uutta uima-asua ja valtavaa purkkia aurinkorasvaa, voit kenties harkitsevasi jotain erilaista toimintaa tällä lomallasi.

Retkeilyloma

Moni suomalainen on harrastanut ainakin jonkun verran retkeilyä. Koulussa ja koulujen kesälomilla on järjestetty ainakin lyhyitä retkiä, partiota harrastaneet nuoret ovat varmasti yöpyneet muutaman kerran teltassa ja varsinkin armeijan käyneille nuorille miehille teltassa nukkuminen on varmasti tullut tutuksi, mutta luultavasti tähän yhteyteen ei sovellu termi lomailu. Myös kesäiset festivaalit houkuttelevat leirintäalueille vuosittain tuhansia yöpyjiä. Useille ihmisille retkeilyn houkuttelevin osuus on leirintäalueen yhteisöllisyys, ulkosalla kokkaaminen, luonnon lähellä oleminen ja joustava mahdollisuus pakata tavarat ja siirtyä paikasta toiseen. Retkeily vapaa-ajanviettotapana on nostanut suosiotaan 1900-luvun alkupuolelta, jolloin terveellinen ulkoilmassa liikkuminen ja liikunnan harrastaminen alkoi yleistyä Euroopassa. Vuosisadan mittaan retkeily ja leiriytyminen teltoissa tai matkailuajoneuvoissa yleistyi taloudellisena koko perheen lomavaihtoehtona.

Ruoanlaittoloma

Jos olet jo saanut tarpeeksesi erilaisten nähtävyyksien kiertelemisestä ja rannalla makailemisesta, voit kokeilla yhdistää lomasi uusien ruoanlaittotaitojen hankkimiseen. Voit matkustaa sinne päin maailmaa, josta lempiruokasi ovat kotoisin, ja opetella laittamaan vastaavaa ruokaa itse. Pääset oppimaan jotain uutta ja kokeilemaan laadukkaita paikallisia tuotteita. Kotiin palattuasi voit tehdä vaikutuksen ystäviisi uuden tietämyksesi ja uusien taitojesi kera.

Ruoanlaittoloma

Ruoanlaittoloma Roomassa voi sisältää paikallisten oliiviöljyvalmistajien, ruokatorien ja viinitarhojen luona käymistä. Mikäli haluat taustamaisemaksesi kultaisia hiekkarantoja ja kookospalmuja, voit matkustaa ruoanlaittolomalle Intian Goalle. Kiireisen aamupäivän jälkeen kanasta tehtyä xhacutia valmistaen voit pulahtaa iltapäivällä uimaan Intian valtamereen. Thaimaassa voit ottaa oppia siitä, kuinka paikalliset käyttävät kookosöljyä ja sitruunaruohoa sekä löytää salaisen ainesosan täydellisestä vihreää currya varten.

Naturismi

Jos haluat tehdä jotain erilaista, miksi et ottaisi irtiottoa kaupunkielämästä ja samaan aikaan myös vaatteistasi. Moni saattaa virnistää tai naurahtaa epäuskoisena kuullessaan termin naturismi, mutta naturistien mukaan he harjoittavat elämäntapaa, joka on harmoniassa luonnon kanssa. Kansainvälisen naturistiliiton jäseninä on miljoonia naturisteja ympäri maailmaa. Monet naturistit hankkivat usein ensimmäiset kokemuksensa naturismista ulkomailta, koska hyvä sää on siinä melko tärkeässä osassa, mutta naturisteille tarkoitettuja paikkoja ja rantoja löytyy useimmista maista Euroopassakin. Naturisteille kohdistettuja lomakohteita on ainakin Itävallassa, Jamaikalla ja Filippiineillä. Naturisteille tarkoitetut klubit ovat suosiossa Ranskassa, Alankomaissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Ainakin näin voit hankkia rajattoman rusketuksen!

Snorklaus ja sukeltaminen

Oli kyseessä sitten kotimaiset järvet tai lämpimät meret kaukomailla, veden alla on aina jotain nähtävää tarjolla. Koralliriutat ja merihevoset Välimerellä tai kirkkaanväriset kalaparvet Punaisellamerellä voivat aina tarjota vedenalaisia yllätyksiä. Snorklaukseen tarvitaan vain maski, snorkkeli ja räpylät, joita kaikkia on vuokrattavissa monissa lomakeskuksissa. Miellyttävän kokemuksen varmistamiseksi kannattaa vain varmistaa, että välineet ovat oikean kokoiset.

Seikkailunhaluisille sukeltaminen on loistava tapa tutustua vedenalaisen maailman tarjontaan. Paras tapa aloittaa harrastus on testata sitä paikallisessa uima-altaassa tai sukelluskerhossa. Yksi keino hankkia sukeltajan pätevyys harrastusta varten on lähteä sukelluslomalle vaikkapa Egyptiin Punaisellemerelle, Italian Portonofinoon tai Thaimaan kohteisiin. Monet ihmiset ovat löytäneet sukeltamisesta itselleen intohimon ja elämäntavan.