Täydellisen lomareissun suunnitteleminen osa 2

Tämän kaksiosaisen artikkelisarjan ensimmäisessä osassa pohdittiin lomamatkan suunnittelun merkitystä loman tuoman onnellisuuden ja rentoutumisen suhteen. Lomamatkojen odotuksesta ja suunnittelusta aiheutuva mielihyvä ylittää tutkimusten mukaan varsinaisen paikan päällä vietetyn ajan aiheuttaman ilon yleisen onnellisuuden kasvamisessa. Myös useammalla lyhyellä lomamatkalla saattaisi näin ollen olla enemmän yleistä onnellisuutta kasvattava vaikutus, mutta lomamatkojen ajankäytön on oltava rentouttavaa. Tässä osassa tarkastellaan työasioiden hoitamisen yksilöllisyyttä loman aikana.

Jätä työpuhelin kotiin

Lomamatkan aikana monille ehtii kertymään valtava pino työsähköposteja. Tämän sähköpostivuoren parhaasta purkamistavasta ei ole juuri näyttöä tutkimuksissa. Asiantuntijoiden mukaan sähköpostien paras purkamistapa riippuukin lähinnä sinusta itsestäsi. New Yorkin yliopiston sosiaalitieteiden tiedekunnan dekaani Dalton Conley käsittelee vuonna 2009 kirjoittamassaan kirjassa Elsewhere, U.S.A. nykyään jatkuvasti enemmän hämärtyvää rajaa työn ja vapaa-ajan suhteen.

Conleyn mukaan on olemassa ihmisiä, jotka saattavat itse asiassa stressaantua enemmän, jos eivät ole missään yhteydessä työhönsä kokonaiseen viikkoon tai kahteen, tai jopa pelkästään kolmeen päivään. He saattavat miettiä tällöin koko ajan asioita, joista he jäävät paitsi tai jotka saattavat olla menossa pieleen.

Joidenkin ihmisten on oltava koko ajan yhteydessä tunteakseen olonsa turvalliseksi. Tämän tyypin ihmiset eivät voi katkaista yhteyksiään ja heidän täytyy aina tarkastaa sähköpostinsa tiettyyn aikaan ja pitäytyä näissä rutiineissa. Sellaisten ihmisten, jotka haluavat tehdä irtioton arjesta, mutta eivät voi kuitenkaan täysin luopua älypuhelimestaan viikoksi, ei ole tässä tapauksessa syytä matkustaa kohteisiin, joissa verkkoyhteyksien muodostaminen on epävarmaa.

Mutta verkkoyhteyksien ulkopuolella lomailu saattaa olla kaikkein vapauttavinta. Yhdysvaltalaisen Starwood Hotels and Resorts -yrityksen kylpylätoimintojen johtaja Jeremy McCarthy, jolla on maisterin tutkinto positiivisessa käytännön psykologiassa ja joka pitää yllä blogia hyvinvoinnin psykologiaan liittyen, kertoi kokeneensa erään kaikkein rentouttavimmista lomistaan kaukaisella Fidžin saarella. Vaikka hänen ensimmäinen reaktionsa saarella oli ollut järkytys verkkoyhteyksien puuttumisen vuoksi, kun hän oli pystynyt hyväksymään, että asia ei ollut hänen hallinnassaan, hän oli pystynyt kerrankin irrottautumaan aidosti muusta maailmasta ja rentoutumaan täydellisesti.

Suunnittele poissaoloviestisi huolella

Blogikirjoittaja ja yritysjohtaja McCarthy suosittelee laatimaan työsähköpostin poissaoloviestin loman ajaksi huolellisesti lomalta palatessa odottavien sähköpostiviestien määrän vähentämiseksi. Hyvä poissaoloviesti hänen mukaansa voisi olla esimerkiksi ”Olen lomalla ja poissa työpaikaltani ilman mahdollisuutta lukea sähköpostia 1.8. saakka. Jos tarvitset avustustani tai yhteydenottoani, lähetä viestisi uudelleen kyseisen päivämäärän jälkeen”.

Mikäli sähköpostin lähettäjä todella kaipaa yhteydenottoa tai avustusta, hän lähettää sähköpostiviestin uudelleen. Myös eräs hyödyllinen vinkki poissaoloviestin laatimiseen on lisätä lomaltapaluupäivään yksi tai kaksi vuorokautta, mikä antaa sinulle hieman aikaa loman jälkeen purkaa sähköpostejasi ennen kuin uudet sähköpostit alkavat vyöryä postilaatikkoosi.

Rentoudu aktiviteettien parissa

Brittiläisen Kolumbian yliopiston psykologian laitoksen apuprofessori Elizabeth W. Dunnin mukaan, joka tutkii kulutusta ja onnellisuutta, lomalla saattaa olla hyödyksi uppoutua aktiviteetteihin. Dunn viittaa chicagolaisen yliopiston professori Christopher Hseen tutkimukseen, jonka mukaan tuotteliaimmin aikansa käyttävät ihmiset ovat onnellisempia kuin joutilaat ihmiset.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun täytyy valita jokaisella lomallasi intensiivinen kalliokiipeily- tai sukelluskurssi. Professori Hsee kertookin itse asiassa, että kiireisenä pysyminen ei tarkoita välttämättä fyysistä aktiviteettia. Paikalliseen kulttuuriin tutustuminen voi olla myös yhtä hyödyllistä hänen mukaansa. Esimerkiksi Italian matkalla voit valita ulkona syömisen sijasta kokkauskurssin, tai lähteä tutustumaan arkeologiselle kaivokselle opastetulle kierrokselle Meksikossa sen sijaan, että vain makaisit uima-altaan reunalla.

Tutkimusten mukaan ihmiset arvostelevat kokemuksensa lähinnä kohokohtien myötä, olivat ne sitten hyviä tai pahoja, riippumatta varsinaisen kokemuksen kestosta. Vaikka lomamatkaa ei aina voi päättää positiiviseen kokemukseen, kannattaa silti suunnitella matkan loppuun vähintään yksi erikoisaktiviteetti, kuten erinomainen illallinen. Kohokohdat ovat kuitenkin asia, joka lomasta kotiin palattua muistetaan.