Täydellisen lomareissun suunnitteleminen osa 1

Kun kesä on täydessä vauhdissa, useimpien matkailijoiden ykköstavoite on yleensä yksinkertaisesti rentoutuminen. Mutta monille ihmisille tuon tavoitteen saavuttaminen ei olekaan aivan helppoa. Lomaa suunnitellessa ongelmallisinta on miettiä, kuinka arvokkaista lomapäivistä saisi mahdollisimman paljon irti. Pitäisikö kaikki päivät täyttää erilaisilla aktiviteeteilla vai olisiko rentouttavampaa vain olla tekemättä yhtään mitään.

Myös loman pituuden ja lomapäivien käyttäminen aiheuttaa päänvaivaa. Olisiko vähintään viikon matka tarpeen työstressin purkamiseksi vai olisiko parempi tehdä lyhyempiä irtiottoja, jolloin matkoja ehtisi tekemään kenties useammin vuoden aikana. Lisäksi työsähköpostiin keräytyvien viestin määrä voi mietityttää. Olisiko helpompaa vastailla viesteihin yksi kerrallaan lomalla vai olisiko parempi katkaista kaikki yhteydet loman ajaksi ja käsitellä kertyneet sähköpostit töihin palaamisen jälkeen.

Vastaukset näihin kysymyksiin riippuvat täysin henkilöstä itsestään. Käytöstutkimukset ja asiantuntijahaastattelut ovat paljastaneet, että loman suunnittelussa tulee ottaa huomioon lukuisia erilaisia tekijöitä. Matkaan valmistautuminen, ajankäytön suunnittelu, matkan pituuden optimointi ja työasioista irrottautuminen ovat kaikki osoittautuneet tärkeiksi elementeiksi hyvän loman perustana.

Nauti odotuksesta

Hollantilaisen matkailututkimusta luennoivan Jeron Newijnin vuonna 2010 tekemän tutkimuksen mukaan lomamatkan varhainen suunnittelu toi monille ihmisille enemmän nautintoa kuin varsinainen matka. Noin kaksi kolmasosaa tutkimukseen vastanneista hollantilaisista koki eniten onnellisuutta lomamatkan suunnittelemisesta ennen varsinaista toteutunutta lomaa.

Newijinin tutkimus vahvistaa yhdysvaltalaisten yliopistojen psykologien Leigh Thompsonin ja Terence Mitchellin matkailijoista tekemän tutkimuksen tulokset, jossa tutkittiin matkailijoiden loman odotusta, varsinaisia kokemuksia paikan päällä sekä lomasta aiheutuneita muistoja. Tulosten mukaan lomamatkan muodosta riippumatta lomailijat olivat onnellisimmillaan lomaa edeltävänä aikana varsinaisen matkan sijasta.

Näiden tulosten perusteella matkan varausjärjestelyjen tekeminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ei pelkästään anna sinulle etua logististen järjestelyjen suhteen, kuten mahdollisimman edullisen hinnan saamiseksi hotelleista ja lennoista, vaan se lisää myös odotuksesta aiheutuvaa mielihyvää, joka voi kasvattaa yleistä onnellisuutta. Puhumattakaan siitä, että ajoissa tehdyt matkavalmistelut voivat ehkäistä tehokkaasti viime hetken stressiä.

Pidempi loma ei aina ole parempi

Mikäli yhden tai kahden kokonaisen viikon lomamatkan järjestäminen ei ole mahdollista, kannattaa kokeilla useamman lyhyen matkan tekemistä. Itse asiassa useamman kolmen tai neljän päivän lomamatkan tekeminen tarjoaa useampia mahdollisuuksia nauttia lomamatkan odottamisen aiheuttamassa onnellisuuden lisäyksestä, joten useampi matka saattaa osoittautua hyödyllisemmäksi kuin yksi pitkä loma.

Professori Nawijinin tutkimuksen mukaan matkan pituudella ei ollut juurikaan merkitystä ihmisten mielialaan matkan aikana tai sen jälkeen. Toisin sanoen, jos teet vain yhden pitkän matkan vuoden aikana, se on sen jälkeen ohi, eikä sinulla ole enää mitään odotettavaa ennen seuraavaa vuotta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lomamatkan pitäisi olla pelkkä nopea viikonloppureissu. Matkustusajan ja kohteessa vietettävien lomapäivien välillä kannattaa pitää sopiva tasapaino, että loma kuitenkin vielä ehtii rentouttamaan.

Käytä aikasi hyödyksesi

Vaikka lomamatkan kesto saattaa vaihdella runsaasti, joidenkin asiantuntijoiden mukaan rentoutumisen saavuttamista ei voi kiirehtiä. Chicagolaisen yliopiston liiketoiminnan etiikan professori ja rentoutumisesta kirjoittanut kirjailija Al Gini sanoo, että todellinen rentoutuminen vaatii yleensä vähintään viikon. Hänen mukaansa moni ihminen pitää kolmen päivän lomia, joita ennen he työskentelevät vielä viime hetkille, minkä vuoksi he ovat vielä virittyneessä tilassa noiden kolmen lomapäivän ajan.

Professori Ginin neuvona onkin antaa itselleen lupa hidastaa työrytmiä loman lähestyessä ja antaa itselleen muutama päivä aikaa pakata matkatavarat ja hoitaa työt loppuun rauhallisesti työpaikalla. Lyhyellä lomalla kannattaa säästää reilusti aikaa matkan viimeisille päiville pelkkään uima-altaalla loikoiluun kaikkien mahdollisten nähtävyyksien perässä juoksemisen sijasta. Näin palaat kotiin rentoutuneena lyhyemmältäkin lomalta.