Näin suunnittelet telttaretken Keski-Eurooppaan

Näin suunnittelet telttaretken Keski-Eurooppaan

Telttailu on mitä parhain tapa viettää aikaa luonnossa ja rauhoittua hektisen työ- ja opiskeluelämän vastapainoksi. Toki se on myös koko perheelle sopiva retkeilytapa, sillä myös perheen pienimmät voivat tulla telttaretkelle mukaan ja oppia samalla luonnosta monia uusia asioita. Telttailu on syystä suosittu vapaa-ajan viettotapa etenkin Suomessa: koska metsäpinta-alaa löytyy maastamme suhteellisen paljon, myös telttailuun sopivia paikkoja löytyy runsaasti. Myös luonto on puhdas ja kohtalaisen turvallinen moniin muihin maihin verrattuna. Mikäli telttaretken haluaa tehdä Suomen ulkopuolelle, huomioon täytyy ottaa monenlaisia asioita varmistaakseen onnistuneen elämyksen.

Miten valmistautua telttaretkelle?

Mikäli ajattelemme aluksi telttailuun varustautumista ylipäätään, on kiinnitettävä huomiota seuraaviin perusasioihin: telttaan ja retkeilyvarustukseen, veden ja ravinnon riittävyyteen sekä tietysti myös valaistukseen, sillä luonnon varassa ei asutuksen valoa tietenkään ole saatavana. Teltan olisi hyvä olla helposti kuljetettava ja toisaalta myös kasattava, sillä markkinoilla on monesti telttoja, jotka voivat olla varsin monimutkaisia rakenteeltaan. Myös veden- ja tuulenpitävyys ovat tärkeitä kriteereitä hyvän teltan valinnassa. Asianmukaiset makuualustat ja -pussit on varattava mukaan, jotta yöpyminen luonnossa on mahdollisimman miellyttävää, unohtamatta tietenkään myös asianmukaista pukeutumista luonnon helmassa oloa varten.

Retken aikana on toki myös syötävä ja pidettävä huolta riittävästä nesteytyksestä. Käteviä ruokavaihtoehtoja luonnon helmaan ovat toki pitkään säilyvät elintarvikkeet ja säilykkeet, ja mikäli haluaa esimerkiksi tehdä avotulen ja grillata, on elintarvikkeiden sopivaan säilytyslämpötilaan kiinnitettävä huomiota. Jokaista retkeilijää kohden olisi myös hyvä olla ainakin litra vettä päivää kohti ja mieluusti toki enemmänkin: nesteytyksen lisäksi vettä käytetään varmasti myös ruoanlaittoon ja henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtimiseen. Taskulamput ja tulentekovälineet ovat äärimmäisen tärkeitä varusteita telttaretkelle lähtiessä, sillä illan pimentyessä metsässä tulee helposti säkkipimeää. Nuotion teko tuo toki myös lämpöä viilentyvään iltaan. Mikäli ajatellaan viihtyvyyttä, on nuotio on mukavan tunnelmallinen lisäelementti retkeilyyn, sillä sen äärellä on mukavaa viettää retkeilijöiden kesken aikaa.

Keski-Euroopassa telttailu

Kenties tärkeimpiä asioita, jotka on huomioitava telttaretken suunnittelussa Keski-Eurooppaan, ovat tietystikin sää- ja ilmasto-olosuhteet. Ilmasto on Keski-Euroopan maissa keskimääräisesti lauhkeampi Suomeen verrattuna, ja etenkin kesäaikaan lämpötilat voivat nousta kohtalaisen korkeiksi. Toki illalla ja yöllä lämpötilat voivat laskea kesäaikaankin alhaisiksi. Teltan veden- ja tuulenpitävyys on myös tärkeä kriteeri, lähtipä telttamatkalle minne päin tahansa, sillä keliolosuhteet voivat huonontua yllättävän nopeastikin. Kukaan ei varmasti haluaisi levähtää pitkän päivän jälkeen sateesta märässä teltassa.

Keski-Euroopassa telttailu
Keski-Euroopassa telttailu

Suomessa retkeilijän taivalta suojaa jokamiehenoikeudet. Käytännössä jokaisella kansalaisella on oikeus telttailla lyhytaikaisesti haluamallaan maa-alueella, mutta toki roskaaminen ja avotulen tekeminen on yksityisalueilla kiellettyä. Etenkin Keski-Euroopassa telttailua ohjataan vahvasti erityisille virkistys- ja leirintäalueille, joista kannattaa ottaa selvää jo etukäteen ja valita tarpeisiinsa parhain vaihtoehto. Useimmiten leirintäalueilla on mahdollisuus avotulen tekoon ja peseytymiseen, mikä varmasti tekeekin retkeilykokemuksesta hyvin miellyttävän. Jenni Kurvinen käsittelee yleisesti telttailuun liittyviä asioita Unelmatrippi-matkablogissaan, josta telttaretkeä suunnitteleva matkailija saa varmasti paljon hyödyllisiä käytännön vinkkejä.

Viimeisenä haluaisin ottaa esille jokaista ulkomaille suuntaavaa matkailijaa koskevat oikeudet ja velvollisuudet. Eräs tärkeimpiä muistettavia asioita on asianmukainen matkustusasiakirja. Passin lisäksi myös henkilökortti käy matkustusasiakirjana EU-maihin ja myös joihinkin muihin Euroopan maihin. Retkeilijän on erittäin hyvä seurata yleisiä matkustustiedotteita ja tehdä matkastaan erillinen ilmoitus ulkoministeriölle, jotta hänet voidaan paikantaa hätätilanteen tullen. Tähän liittyy toki myös oikeanlaisen matkavakuutuksen hankinta: etenkin luonnossa retkeillessä voi sattua monia haavereita, ja on hyvä varautua myös taloudellisesti näitä poikkeustilanteita varten. Näin ulkomailla telttaillessa ei tule ikäviä takapakkeja ja retkestään voi nauttia täysin rinnoin.