Miksi lomailu kannattaa

Kaikki tietävät, että lomalle lähteminen on tilaisuus irrottautua arjen stressistä ja kahleista ja päästä lataamaan uutta virtaa akkuihin. Mutta kunnon rentouttava tauko elämässä on jopa yllättävän tärkeä asia. Lomailu vaikuttaa elimistöön ja jaksamiseen todella paljon jo lyhyempinäkin annoksina, joten mikä olisikaan parempi syy pakata matkalaukku ja varata lennot kohti parempaa hyvinvointia.

Fyysinen hyvinvointi

Loma on mainio tilaisuus saada kuitattua pitkään vaivanneet univelat. Voit nukkua ja maata sängyssä pitkään aamuisin – ellet sitten halua ehtimään syömään aamiaisbuffettia – ja mikäpä olisikaan sen parempaa kuin ottaa pienet torkut uima-altaan aurinkotuolissa maaten. Parasta lomalla lepäämisessä on se, että ollessasi jo valmiiksi rennossa lomamielentilassa myös unenlaatusi on parempaa. Riittävän unen saaminen parantaa henkistä suorituskykyäsi, auttaa ehkäisemään ennenaikaista ikääntymistä ja voi estää myös sairauksia parantamalla immuunijärjestelmääsi. Kun otat taukoa ja purat stressiäsi lomalla, voit myös parantaa terveyttäsi tulevaisuudessa. Liian suuri määrä stressiä jokapäiväisessä elämässä voi olla haitaksi sydämelle. Muista rentoutua säännöllisesti, niin teet suuren palveluksen myös kehollesi. Nukkuminen ei ole ainoa asia, joka voi vahvistaa immuunijärjestelmää, vaan siihen auttaa myös D-vitamiini. Ja D-vitamiinia saat runsaasti ollessasi auringossa, mutta muista käyttää aurinkorasvaa. Auringonvalo voi myös lievittää esimerkiksi erilaisia ihosairauksia.

Anna myös mielesi levätä

Lomalle lähteminen ei ole hyvä asia ainoastaan keholle, vaan se toimii positiivisesti myös henkisellä puolella. Kun unohdat kaikki kotona ja töissä odottavat askareet ja kiireet, stressitasosi laskee ja voit rentoutua. Voit huomata, että muistisi ja keskittymiskykysi ovat parantuneet, kun palaat töihin. Ja olosi on luultavasti myös paljon iloisempi kunnon lepotauon jälkeen. Kiireiset elämämme eivät monestikaan anna meille mahdollisuutta käyttää aikaamme asioihin, joista todella nautimme, ja sen vuoksi loma on täydellinen tilaisuus käyttää oma aika hyödykseen. Loma antaa mahdollisuuden vapautua hetkeksi arjen rutiinien kahleista ja tehdä sellaisia asioita, jotka saavat sinut onnelliseksi. Voit vaikka istua altaan reunalla ja uppoutua hyvään kirjaan, käydä ostoksilla paikallisella torilla, vierailla paikallisissa nähtävyyksissä, tutustua ympäristöön tai nauttia kylpylän hemmotteluhoidoista, päätös on sinun. Voit myös käyttää aikaasi tehdäksesi jotain luovaa, sillä parhaat ideat syntyvät yleensä silloin, kun olet mieleltäsi rentoutuneessa tilassa. Ihmiset kokevat itsensä eniten inspiroituneiksi juuri ollessaan lomalla. Voit käyttää tätä hyödyksesi ja kokeilla jotain uutta ja harrastaa jotain sellaista, jota et tekisi normaalisti kotona. Voit vaikkapa kokeilla paikallisia terveellisiä ruokia ja vielä kotiisi uudenlaisia reseptejä.

Hanki kokemuksia ja muistoja

Lomakohteet valitaan monesti hyvien sääolosuhteiden perusteella, ja tämä antaa mahdollisuuden kokeilla monenlaisia hauskoja uusia ulkoilma-aktiviteetteja. Voit käydä pelaamassa kierroksen golfia paikallisella kentällä, vuokrata polkupyörän käyttöösi tai käydä tekemässä pitkiä kävelylenkkejä lähiympäristössä. Hyödynnä hotellin uima-allas ja kokeile esimerkiksi järjestettyä toimintaa, kuten joogaa tai vesijumppaa. Koskaan ei voi tietää, mikä näistä uusista aktiviteeteista saattaa muodostua pysyväksi harrastukseksi palattuasi takaisin kotiin. Loma on paras mahdollista aikaa myös itsetutkiskelulle kaukana kaikista häiriötekijöistä. On tärkeää antaa itselleen silloin tällöin omaa aikaa, että voit haastaa itsesi ja löytää itsestäsi uusia puolia. Omassa rauhassa rentoutuminen nollaa aivosi, parantaa mielialaasi ja sen kautta parantaa myös suhteitasi ystäviisi, perheeseesi ja työyhteisöösi. Meren äänten kuunteleminen rauhallisessa paikassa rannalla voi toimia meditaation tavoin ja virkistää koko kehoasi.

Paljon kaivatun rentoutumisen lisäksi paras asia lomalle lähtemisessä on lomalta hankitut muistot. Voit luoda satoja onnellisia muistoja, joita voit vaalia ja jakaa muiden kanssa palattuasi kotiin. On tärkeää, että nautit joka hetkestä ansaitulla lomallasi. Loman jälkeen voit palata muistoihisi ja rentouttaa mieltäsi arkisen stressin vastapainoksi.