Matkusta kuin tiedehullu

Kuulostaisiko sinusta hauskalta illanviettotavalta tiirailla kaukaisia tähtiä teleskoopin kautta? Tutkisitko mieluummin jättiläislaiskiaisten ja sapelihammaskissojen fossiileja kuin rentoutuisit rannalla? Ja ollessasi rannalla, keskittyisitkö mieluummin erakkorapujen seuraamiseen kuin auringonottamiseen? Jos vastasit myöntävästi johonkin näistä kysymyksistä, saattaa sinulle sopia tiedehullun lailla matkustaminen.

Vaikka olisitkin vastannut kaikkiin kysymyksiin kieltävästi, sinun kannattaa kuitenkin jatkaa tämän artikkelin lukemista, koska vaikka et kokisi itseäsi tiedehulluksi, voit kuitenkin tutkia maailmaa sellaisen tavoin ja päästää sisäisen tiedehullusi valloilleen suunnittelemalla seuraavan matkasi jännittävimmäksi seikkailuksi, jonka olet koskaan kokenut.

Monet museot saattavat tarjota vaihtelevasti kierroksia myös normaalisti lukittujen ovien taakse. Esimerkiksi Lontoon luonnonhistorian museossa on noin 80 miljoonaa näytettä ja esinettä, jotka eivät ole normaalisti näytillä, mutta museo tarjoaa kausiluonteisesti vaihtelevasti kierroksia myös normaalisti suljetuille osastoille.

Tunnista erityisalasi

Ei ole väliä onko mielenkiintosi kohde trooppisten sudenkorentojen bongaaminen, villikukkien kuivaaminen tai banjon soittaminen, kaikenlaisia intoilijoita koskee kuitenkin sama matkailusääntö: kapea-alaisiin mielenkiinnon kohteisiin paneutuminen laajentaa kokemustasi.

Jos tarkastelet matkakohdetta ilman suurennuslasia, näet kaiken saman, minkä kaikki muutkin näkevät. Mutta jos otat käyttöön omalaatuisen erityisosaamisesi, omat harrastuksesi, omat erityiset mielenkiinnon kohteesi koet kohteesta juuri sinulle räätälöidyn puolen. Jos tämän lisäksi onnistut löytämään muita samasta erityisaiheesta kiinnostuneita paikallisia, he voivat auttaa avaamaan tämän maailman sinulle.

Jos et ole aluksi varma tekemisestäsi, voit aloittaa pienistä ja erikoistuneista museoista. Voit tutustua esimerkiksi erittäin realistisiin lasikukkiin Harvardin luonnonhistorian museossa, pyörähdä Itävallan kansalliskirjaston karttapallomuseossa tai käy ihmettelemässä lääketieteellisiä omituisuuksia Philadelphian lääketieteeseen ja anatomiaan erikoistuneessa Mütter-museossa. Sen lisäksi, että nämä museot eivät ole täynnä väkijoukkoja, niiden kuraattorit kertovat sinulle varmasti mielellään lisää mielenkiinnon kohteistasi.

Likaa kätesi

Tieteellisiä asioita ei tarvitse pelkästään tuijottaa museoissa. Tiedettä voi lähestyä lähes millä tahansa lomamatkalla. Riippumatta siitä missä olet, tarjolla on lähes aina keino löytää annoksesi tiedettä, oli kyseessä sitten kaupungin uusimpien tieteellisten insinöörityönäytteiden ihastelu, paikallisiin kasveihin tutustuminen suurennuslasin ja opaskirjan avulla tai tähtitaivaan vertailu kotonasi näkemääsi taivaaseen verrattuna.

Fossiilien metsästäjillä on runsaasti vaihtoehtoja ympäri maailmaa. Kärsivälliset rantojen tutkijat saattavat löytää fossiilistuneen hain hampaan tai jopa jättiläismäisen muinaisen megalodonin hampaan Yhdysvaltain Marylandin Calvert Cliffs -puiston alueelta. Mikäli kärsivällisyys ei riitä hampaiden etsimiseen itse, on esimerkiksi Floridan Fort Myersissa tarjolla myös opastettuja fossiilien etsimismatkoja.

Lähde tutkimusmatkalle

Jos haluat todellisen tieteentäyteisen matkakokemuksen, voit liittyä mukaan ympäri maailmaa oleviin arkeologisiin kaivauksiin ja tutkimusmatkoille. Tällaisella matkalla sinun kannattaa kuitenkin asettaa odotuksesi vastaamaan todennäköisyyksiä. Et luultavasti tule löytämään ennen paljastumatonta faaraon hautaa tai uutta dinosauruslajia. Voit odottaa raskasta työtä ja vähäisiä mukavuuksia, mutta toisaalta myös mielenkiintoisia ihmisiä ainutkertaisissa kohteissa.

Tieteelliset tutkimusmatkat ovat harvoin sooloseikkailuja, vaikka esimerkiksi Indiana Jones -elokuvista saattaisi toisin päätellä. Itse asiassa useimmilla tutkimusmatkoilla on mukana useita tutkijoita, jotka suorittavat samanaikaisesti useita erilaisia tieteellisiä tutkimuksia. Menestys näillä tutkimusmatkoilla riippuu lähes aina ryhmästä ja yhteistyöstä. Tai vähintään kärsivällisestä odottamisesta, että jonkun tutkijan tutkimusalue nousee ensisijaiseksi kiinnostukseksi.

Voit käyttää tätä periaatetta myös matkoillasi. Pakotitko matkakumppanisi valvomaan myöhään nähdäksesi revontulet Lapin matkallasi? Seurasiko ystäväsi sinua uskollisesti, kun halusit palavasti kiivetä tunturiin ihailemaan maisemia? Riippumatta siitä, minne olet itse ystäväsi houkutellut mukaan, olet heille sen verran velkaa, että seuraat heitä heidän omien mielenkiinnon kohteisiinsa tutustumaan niiden tarjoamaan kokemukseen. Tiedät taatusti, mitä oma kohteesi tulee tarjoamaan, mutta heidän valitsemansa kohde tarjoaa varmasti yllätyksiä!