Kuinka suunnitella matka Yhdysvaltoihin

Yhdysvallat on erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen matkakohde. Sieltä löytyy kaikkea jokaiselle. Sen vaihteleva luonto ja sen tarjoamat mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Suurkaupungin sykkeet ovat omanlaatuisiaan ja sellaista ei löydy mistään muualta maailmasta. Alaskan talvimaisemat tarjoavat karua luontoa ja laskettelukohteita lumesta tykkääville. Asuntoautolla kiertely avaa maisemia ja kaupunkeja toinen toistaan upeampia. Siellä on ihan kaikkea mistä ihminen vaan voi haaveilla, ehkä siksi puhutaankin Amerikan unelmasta.

Matkan suunnittelu Yhdysvaltoihin kannattaa aloittaa sillä, mitä haluaa nähdä. Siihen vaikuttaa totta kai se matkustaako yksin vai perheen kanssa, onko mukana pieniä lapsia tai mitä muita toiveita kaikilla matkaan lähtijöillä on. Yhdysvallat on suuri maa, joka tarjoaa hyvin erilaisia mahdollisuuksia idästä länteen mentäessä tai pohjoisesta etelään katsottaessa. Jopa paikalliset asukkaat eivät itse usein edes omista passia, sillä maassa itsessään riittää niin paljon erilaista koettavaa ja nähtävää.

Suomalainen tarvitsee kaksi erittäin tärkeää matkustusdokumenttia matkustaessaan Yhdysvaltoihin, voimassa olevan passin sekä viisumin tai ESTA-matkustusluvan. Passista kannattaa huomioida sen voimassaoloaika. Passin tulisi olla voimassa kuusi kuukautta siitä päivämäärästä, kun vierailija saapuu Yhdysvaltoihin.

Suomi kuuluu maihin, jonka kansalaiset voivat tulla Yhdysvaltoihin niin kutsutun Visa Waiver ohjelman kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyt ehdot täyttäen, suomen passin haltijoiden ei tarvitse erikseen täyttää monimutkaista viisumihakemusta, vaan he voivat täyttää ESTA-matkustuslupa-anomuksen ja täten saada elektronisen luvan tulla Yhdysvaltoihin. Tästä luvasta peritään pieni maksu. Henkilöt, jotka eivät täytä ESTA-matkustusluvan vaatimuksia joutuvat hakemaan erikseen viisumia.

Passit ja luvat tai viisumit kannattaa kaikki hoitaa hyvissä ajoin. ESTA-luvan tulee olla täytettynä vähintään 72 tuntia ennen matkaa tai sitä ei välttämättä ehditä käsittelemään ennen suunniteltua lentoa. Usein kuitenkin tavalliset lomamatkat suunnitellaan paljon aikaisemmin, joten tämä ei ole kovinkaan suuri ongelma. Suomessa toimivat matkanjärjestäjät myös avustavat ja hoitavat maahantuloluvat asiakkaidensa puolesta.

Matkakohteiden valinta

matkustaminen

Itse matkan suunnittelu Yhdysvaltoihin voi olla todella hankalaa, ellei jo valmiiksi tiedä tarkkaan mihin on suuntaamassa. Maalla on niin paljon tarjottavaa, että sopivien kohteiden valitseminen tietyn pituiselle matkalle voi olla työlästä ja sekavaa. Kannattaa myös muistaa, että monet turistikohteet ovat erittäin täynnä ihmisiä ja niihin pääseminen ja niissä vierailu voi viedä paljon luultua enemmän aikaa. Siksi matka kannattaakin suunnitella huolella ja selvittää tietoa kohteista jo etukäteen.

Hyvä keino päästä helpolla hyvin suunnitellulle lomamatkalle Yhdysvaltoihin on käyttää suomalaista matkanjärjestäjää, joka on suunnitellut valmiiksi koko reissun. Pakettiin kuuluu kaikki lennoista nähtävyyksien katseluun ja yöpymisiin. Paketteja löytyy halvasta kalliimpaan ja niitä järjestetään joka puolelle ympäri maata. Yhdysvallat on niin suosittu kohde, että lähes kaikki matkatoimistot Suomessa järjestävät erilaisia matkoja sinne. Vaihtoehtoja on todella monia muun muassa kaupunkilomia, vaelluksia tai huvipuistoja.

Matkan suunnittelua helpottaa se, jos tiedät minkälaiset kohteet itseäsi, perhettäsi tai matkaseuraasi voisivat kiinnostaa. Onko se luonto, teemapuistot, suurkaupungit, rannat, historia, kulttuuri tai kenties ruoka ja juoma? Tämä on hyvä alku minkä ympärille on hieman helpompaa lähteä rakentamaan matkan kulkua ja päämääriä. Aikaa kannattaa varata tarpeeksi, jos haluaa nähdä enemmän kohteita. Mutta pelkkä vierailu esimerkiksi Disneylandiin mahtuu lyhyempäänkin matkaan.

Kannattaa myös tutustua hieman Yhdysvaltojen päivittäisiin tapoihin ja käytäntöihin kuten ravintoloissa tipin antamiseen. Vaikka Yhdysvallat onkin hyvin kansainvälinen kohde, löytyy sieltäkin paikkoja missä on vähemmän turisteja ja etenkin näissä kohteissa on hyvä muistaa kohteliaat tavat. Matkanjärjestäjät neuvovat miten kannattaa toimia ja käyttäytyä, mutta omatoimimatkailijan on hyvä hieman etukäteen selvittää paikallisia tottumuksia.