Kuinka saada lapset innostumaan matkasta

Kuulostaako lasten innostaminen ja innon ylläpitäminen lomamatkaa kohtaan aina matkan varaamisesta paikan päälle matkustamiseen helpolta tehtävältä? Vielä muutama vuosikymmen sitten maininta lomamatkasta sai useimmat lapset innon valtaan. Lomamatkoja tehtiin harvoin ja lapset arvostivat ylimääräistä aikaa raskasta työtä tekevien vanhempien parissa.

Nykyään lapset käyvät lomamatkoilla enemmän kuin koskaan aiemmin, tutkimusten mukaan lapset pääsevät lomailemaan pois kotoaan vähintään kolme kertaa vuodessa. Lapset saattavat turhaantua rutiinien rikkomisen ja pois lähtemisen vuoksi. Jos lapsi hermostuu lomalle lähtemisestä, koska se rikkoo hänen tavanomaisen viikonloppurutiininsa, kannattaa pyrkiä saamaan lapsi kiinnostuneemmaksi tulevasta lomasta.

Tee taustatutkimusta

Kohteeseen tutustuminen etukäteen saattaa innostaa lasta enemmän, koska hän pystyy näin visualisoimaan kohteen etukäteen mielessään. Moni lapsi haluaa nähdä lomakohteen kartalla ja kuulla paikkaa koskevaa historiaa ja tietoutta. Teknologia-aikaan opaskirjan ostaminen voi tuntua vanhanaikaiselta, mutta ne tarjoavat paljon kuvia ja tietoa kohteista tiiviissä paketissa, jota lapsi ja aikuiset voivat selailla jo etukäteen sekä palata aiheeseen kohteeseen saavuttuaan.

Nykyaikaisempi ratkaisu on käyttää Googlen karttapalvelua, jonka avulla kohteeseen voi tutustua vaikkapa katunäkymän avulla ja samalla voi ottaa selvää alueen nähtävyyksistä ja ravintoloista. Karttapalvelun avulla voi myös tutustua helposti muiden matkailijoiden jättämään palautteeseen ja suosituksiin ympäristön paikoista.

Että lapset saa innostuneemmaksi tulevasta lomasta, heille voi antaa osan vastuusta loman aktiviteettien suunnittelusta. Lapset saattavat innostua heille tarjolla olevasta vastuusta, minkä ansiosta he haluavat tehdä enemmän taustatutkimusta tulevasta kohteesta voidakseen esitellä ylpeänä aikaansaamiaan suunnitelmia lomapuuhastelujen osalta.

Ole luova

Myös lomamatkasta ilmoittamisen suhteen voi käyttää luovuutta. Perheen kesken voi katsella kohteeseen liittyviä elokuvia tai kuunnella lomaan liittyvää soittolistaa. Myös edellisten matkojen uudelleeneläminen voi auttaa lomainnostuksen kasvattamisessa. Esimerkiksi aiempien lomamatkojen aikana otettujen valokuvien katseleminen voi innostaa lapsia ja koko perhettä pääsemään lomamielentilaan.

Matkan jännittävyyttä ja mielenkiintoisuutta voi lisätä myös kohteen kielen tai murteen opiskelu. Kotimaan matkailussa erilaisten murre-erojen tutkiminen voi lisätä mielenkiintoa paikallista murretta kohtaan, ja ulkomaille suunnatessa on hyvä opetella jo kotona perusfraasit, kuten kiittäminen ja tervehtiminen.

Eräs keino saada lapsi innostumaan lomamatkasta on auttaa häntä laatimaan lomasta kertovaa matkapäiväkirjaa. Matkapäiväkirjan voi aloittaa jo hyvissä ajoin ennen lomalle lähtemistä. Lomapäiväkirjaan voi liittää tai laatia kartan, johon on lisätty vierailukohteet, ideoita tekemisestä ja näkemisestä loman aikana, ennakko-odotuksia sekä myöhemmin vaikkapa postikortteja, lehtileikkeitä, paikallisia karkkipapereita ja kolikoita. Matkapäiväkirjan esitäyttäminen on loistavaa ajanvietettä pitkälle lennolle ja se tarjoaa loistavan tavan palata takaisin matkan muistoihin myöhemmin.

Pakkaaminen on hyvä mahdollisuus saada lapset innostumaan ja odottamaan edessä olevaa matkaa. Jos kyseessä on matka, joka tarjoaa paljon uuteen tutustumista, kannattaa istua alas ja miettiä matkaideoita lasten kanssa, jotta he saavat idean paikoista, joita he tulevat lomamatkallaan näkemään. Monet lapset haluavat tietää jo etukäteen, millainen matkasta on tulossa. Lapsille voi laatia valmiiksi listan pakattavista tavaroista ja antaa heidän pakata tarvittavat matkatavarat itse hyvissä ajoin.

Toimi tilanteen mukaan

Liiallinen alkuinnostus saattaa olla myös liikaa pienempien lasten tunteille. Jos tulevasta lomasta intoilee liikaa, se voi pilata joiltain lapsilta jopa yöunet. Joissain tapauksissa innostuksen luominen kannattaakin kenties jättää vasta aivan lähtöpäivään tai sen kynnykselle. Yllätyksenä vielä lentokentälle asti pidetty lomakohde saattaa olla joissain tapauksissa suurimman innon aihe.

Oli yrityksesi innostaa lasta tulevasta lomasta millainen tahansa, muista kuitenkin, että lapsen versio huvista ei ole välttämättä sama kuin itselläsi. On turha odottaa, että lapsi innostuisi samoista asioista, joista itse innostut. Mutta lomat tarjoavat varmasti joka tapauksessa jännittävää ja uutta tekemistä koko perheelle.