Käy henkeäsalpaavissa paikoissa Euroopassa

Maailma on täynnä uskomattomia paikkoja, ja maisemia jotka salpaavat hengen. Joskus matkustamme kauas ihan turhaan, kun lähelläkin olisi paljon näkemisen arvoista. Tässä lista muutamista uskomattomista paikoista Euroopassa, jotka todella kannattaa kokea.

Upeinta Eurooppaa

Lofootit ovat Norjan saaristo, joka sijaitsee Napapiirin yläpuolella, ja tunnetaan dramaattisista maisemistaan. Ne kuuluvat UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Vuoret kohoavat suoraan merestä, suojaisat lahdelmat, pitkä rantaviiva, ja kallioilla kököttävät pienet, värikkäät kalastajatorpat muodostavat harmonisen kokonaisuuden. Saarille on ollut maantie vuodesta 2007, mutta siellä on asukkaita vain 24,000. Ilmasto saarilla on Golfvirran ansiosta yllättävän leuto niiden pohjoisen sijainnin huomioonottaen. Lofooteilla voi harrastaa kallio- ja vuorikiipeilyä, patikointia, pyöräilyä ja golfia. Ronda on kaupunki Etelä-Espanjassa, Malagan provinssissa Andalusiassa. Se on 35,000 asukkaan kaupunki, joka on 750m merenpinnan tasosta vuoren huipulla, ja Guadalevin-joki kulkee keskeltä kaupunkia syvän El Tajo -kanjonin pohjalla, erottaen Rondan kahtia sen uuteen ja vanhaan kaupunkiin. Kanjonin yli kulkee Puente Nuevo –silta, joka ei nimestään huolimatta ole uusi, sillä se valmistui. 1793 kolmenkymmenen vuoden rakennustöiden jälkeen. Silta on kaunis, mutta pelottavan korkealla kanjonin yllä, ja 50 rakennustyöläistä menettikin henkensä sitä rakennettaessa. Näkymät sillalta ovat todellakin henkeäsalpaavat. Santorini, tuo kuuluisa kreikkalainen saariryhmä, jonka valkoiset rakennukset jyrkillä vuoren rinteillä loistavat auringossa vasten sinistäkin sinisempää merta. Santorini on muodostunut tulivuorenpurkausten johdosta, ja saariryhmän keskellä onkin vedenalainen tulivuoren kraateri, ja saarten rannan hiekka koostuu punaisista, mustista ja valkeista laavanjyväsistä. Voit kiivetä Nea Kameni saaren huipulle, ja ihailla tulivuoren kraateria sieltä käsin. Näkymät ovat huimat!

Upeinta Eurooppaa

Cliffs of Moher ovat jyrkänteet Irlannin lounaisrannikolla. Kuin kiviseinä, ne kohoavat merestä jopa yli 200m korkeudelle alla vyöryvistä aalloista. Jyrkänteet on nimetty osaksi UNESCOn Global Geopark’ia. Kun olosuhteet ovat juuri oikeat, jyrkänteiden eteen merelle voi kehittyä surffaajien täydellinen aalto, jopa 12 metrinen Aileen’s wave. Majesteettinen näky!Neuschwanstein’in linna Saksan Bavariassa on satumainen kohotessaan puidenlatvojen yläpuolelle jylhissä maisemissa. Niin satumainen, että Disney käytti tätä linnaa mallina piirtäessään Prinsessa Ruususen linnaa piirroselokuvaansa varten. Linnan rakennutti hieman sekopäinen Ludvig II Richard Wagnerin ooperoiden lumossa, voidakseen vetäytyä sen satumaisiin maisemiin pois arjen keskeltä. Ikävä kyllä, Ludvig ehti yöpyä linnassa vain lyhyen aikaa, mutta linnan kauneus on tuottanut valtavasti iloa jälkipolville.Nimellisesti Euroopassa, mutta kuitenkin kaukana Atlantin keskellä, kohoavat Azores-saaret, eli Azorit. Ne ovat autonominen, mutta Portugalille kuuluva yhdeksän saaren saariryhmä, 1400km suoraan Lissabonista itään. Vihreät kukkulat, kalastajakylät, laitumet.. Saarten kauneus on uskomatonta. Täydellinen kohde patikointiin ja luonnon ystäville. Rocamadour Ranskassa Dordognen laaksossa on kerrassaan henkeäsalpaava näky. Kylän talot näyttävän suorastaan roikkuvan jyrkänteen seinästä, kuin liimalla kiinnitettyinä. Rocamadour on kuuluisa, paitsi sijainnistaan jyrkänteellä, myös koska sitä pidetään paikkana jossa tapahtuu ihmeitä. Musta Madonnan patsas kerää suuria määriä pyhiinvaeltajia vuosittain, ja Rocamadour on UNESCOn Maailmanperintökohteiden listalla osana St James’in pyhiinvaellusreittiä. Positanon kaupunkin Italiassa Amalfi-rannikolla on vertaansa vailla. Syvän  turkoosi meri, vihreinä kohoavat kukkulat ja kalliojyrkänteet, ja niiden välissä kaupunki kuin postikortti, värikäs ja idyllinen, kohoamassa rinnettä ylös. Eurooppalaista maisemaa parhaimmillaan. Euroopan upeimpia kohteita voisi listata vielä pitkään: Meteoran luostari pienellä vuorenhuipulla Kreikassa, Douro-laakso Portugalissa, Mont St Michel Normandiassa ja Bonifacio Korsikalla, Färsaaret, sveitsiläiset alppikylät, englantilaiset maalaiskylät kuin suoraan TV-sarjoista.. Kohteet Euroopassa eivät lopu kesken vielä pitkiin aikoihin. Vaikeinta on päättää mistä aloittaa.