Kanadaa kiertämässä

Kanada on valtava – se on pinta-alaltaan toiseksi suurin kaikista maailman valtioista ja pystyisi peittämään alleen koko Euroopan. Tästä syystä nähtävää ja koettavaa riittää viikkokausiksi. Maassa matkailu sopii erityisen hyvin villin luonnon rakastajille, sillä harvaan asutussa maassa luonto pääsee esittelemään koko kauneutensa. Myös suurkaupungin vilinää on tarjolla sitä kaipaavalle. Suurkaupungit Toronto, Vancouver ja Montreal pitävät huolta siitä, että iltarientoja, shoppailua ja kultturielämyksiä kaipaavat eivät joudu pettymään. 

Suurkaupunkien vilinää

Suomesta on hyvät lentoyhteydet maan suurimpaan ja vilkkaimpaan kaupunkiin, Torontoon, joka sijaitsee maan itäosissa lähellä Yhdysvaltojen rajaa. Toronto pursuaa miljoonakaupungin sykettä ja rientoja. Se on hyvin monikulttuurinen kaupunki, joten illallispaikkaa etsiessäsi voit valita vaikkapa italialaista, ranskalaista, kiinalaista tai korealaista keittiötä. Torontosta pääset näppärästi vierailemaan myös henkeäsalpaavan komeilla Niagaran putouksilla.  Torontosta matkasi aloittaessasi voit harkita myös erääseen todella mielenkiintoiseen kohteeseen tutustumista. Aivan maan itärajalta, Newfoundlandin edustalta, löydät Unescon maailmanperintökohteen L’Anse aux Meadowsin, joka on ainoa aidoksi todistettu viikinkikylä koko Pohjois-Amerikassa. Pääset Newfoundlandin saarelle lyhyellä, suoralla lennolla Torontosta.  Entä haluaisitko vierailla maailman viihtyisimmässä kaupungissa? Jos aloitat reissusi maan länsirannikolta, laskeudut todennäköisesti Vancouverin kaupunkiin. Vancouver on äänestetty useina vuosina maailman viihtyisimmäksi kaupungiksi. Sen sijainti on huikea, Tyynenmeren aallot syleilevät sen rantoja ja taustalla näkyy komea vuoriston siluetti. Kaupungissa on suunnilleen saman verran asukkaita kuin Helsingissä, hieman yli 600 000. Kaupungissa voit tuntea useista suurkaupungeista puuttuvan rennon tunnelman. Vancouverin satamasta voit lähteä merelle miekkavalaiden bongaukseen. Varsinkin maali- ja huhtikuu ovat otollisia valasretkille – harmaavalaiden vaellusreitti kulkee kaupungin ohi.

Kanadan ainutlaatuinen luonto hengästyttää kauneudellaan

Kanadassa patikointia ja retkeilyä harrastavien matkasuunnittelussa voi tulla  vastaan vain yksi ongelma: valinnan vaikeus.  Yksi takuuvarmoista kohteista on Banffin kansallispuisto, joka sijaitsee Kalliovuorten alueella. Tämä alue tarjoaa upeita patikointireittejä niin kokeneille kulkijoille, kuin vasta-alkajillekin. Alue on helppo saavuttaa Calgarystä. Matkaa kertyy lentokentältä vain noin 145 kilometriä, mikä Kanadan mittakaavoissa on todella vähän. Banffin kansallispuistosta löydät ikuisesti mieleenpainuvia maisemia – harmaat vuoret lumihuippuineen muodostavat upeita kontrasteja turkoosina kimmeltävien vuorilampien kanssa. Yksi kauneimmista ja kuvatuimmista järvistä on Morainejärvi, joka löytyy noin 40 kilmetrin Banffin kylästä pohjoiseen päin. Vuoret suojaavat tätä hämmästyttävän turkoosia vuoristojärveä, joka heijastaa pinnastaan raastavan kauniina vuorten peilikuvan. Voitko kuvitella täydellisempää paikkaa piknikiä varten? Puistoalue löytyy maan eteläosista, joten ilmasto on hyvin samanlainen kuin kotimaassamme – kesällä lämmin ja talvella kylmä.  Pohjoisempaan siirryttäessä luonto muuttaa muotoaan. Haluaisitko nähdä jääkarhuja niiden luonnollisessa ympäristössä? Tähän on hyvät mahdollisuudet maailman “jääkarhupääkaupungissa”, Hudsonlahden rannalla sijaitsevassa Churchillissa. Voit bongata jääkarhuja heinäkuusta marraskuuhun, kun ne kerääntyvät Hudsonlahden ympäristöön odottamaan lahden jäätymistä päästäkseen hyljemetsälle. Voit onnistua näkemään lahdella myös maitovalaita. Matkan Hudsonlahdelle voit taittaa lentäen Winnipegin kaupungista. Hitaampi ja elämyksellisempi tapa saavuttaa kohde, on taittaa matka junalla. Juna lähtee Winnipegistä, ja matkaa kahden päivän ajan tundrien ja alkuperäisasukkaiden kylien halki. Juna voi pysähtyä missä kohtaa tahansa matkasi varrella, sillä se poimii kyytiinsä matkalaisia radan varrelta – riittää, että kyytiin pyrkijä heilauttaa kättä pysähtymisen merkiksi.  Jos et säikähdä arktisia olosuhteita, voit matkustaa aina lähelle Alaskan rajaa saakka tutustumaan Klondiken kultaryntäyksen aikana perustettuun Dawson Cityyn. Tämä legendaarinen kullankaivajien kaupunki on edelleen elossa – tosin asukkaita on vain 1400. Kiehtova kylä on säilyttänyt vanhan ulkomuotonsa ja kullankaivuu on edelleen matkailun ohella tärkein toimeentulon lähde – takuuvarmasti tutustumisen arvoinen kohde! Muista reissua suunnitellessasi, että välimatkat ovat Kanadassa todella pitkiä. Auton vuokraaminen voi olla järkevää, jos haluat vierailla vain saapumiskaupunkisi lähikohteissa. Muutoin suosittelemme lentokoneella tai junalla matkustamista.

Kanadan ainutlaatuinen luonto hengästyttää kauneudellaan