Etelä-Amerikan kierroksella

Etelä-Amerikka on suosittu matkakohde erityisesti reppureissaajille, eikä suotta. Maanosa tarjoaa autenttisia kokemuksia, vaihtelevaa luontoa, rantoja, vuoria ja aavikoita. Maustetaan tämä vielä historiallisilla kaupungeilla, arkeologisilla ihmeillä ja kulinaarisilla elämyksillä, niin täydellinen matka on valmis! Suurin osa Etelä-Amerikan valtioista käyttää Espanjaa virallisena kielenä. Vain Brasilia tekee poikkeuksen. Paikalliset arvostavat kovasti yritystä, joten nakkaa sanakirja laukkuun reissuun lähtiessäsi – vamonos! 

Etelä-Amerikan pohjoisosat

Lähdetään liikenteeseen Venezuelasta, joka on kaikkein pohjoisin Etelä-Amerikan valtioista. Venezuela on yksi Etelä-Amerikan trooppisimmista matkailukohteista – ilmasto on jatkuvasti kuuma ja kostea. Maan koillisosiin ulottuvilta Andien vuorilta kuitenkin löytyy myös viileämpiä alueita. Suurin osa maan kaupungeista löytyy rannikolta. Maan sisäosat ovatkin hyvin harvaan asuttuja ja luonto pääsee rehottamaan kaikessa kauneudessaan. Eteläiseen Venezuelaan siirryttäessä löydetään Guyanan graniittisella ylänköalueella sijaitsevat, maailman korkeimmat Angelin putoukset, joita matkailija ei voi jättää näkemättä. Vesimassat syöksyvät 979 metrin korkeudesta luoden mahtavan luonnon näytöksen katsojille. Venezuelalle kuuluu myös Los Roquesin saaristoalue, joka on yksi mantereen kauneimmista. Se koostuu 42 saaresta, joilla matkailija voi joko rentoutua tai viettää aikaa meriaktiviteettien parissa esimerkiksi sukellelen tai meloen. Sukeltajalle riittääkin ihmeteltävää, sillä saariston alueelta löytyy noin 22 000 hehtaaria koralliriuttaa, jota asuttaa mitä ihmeellisempiä mereneläviä.Venezuelan poliittiinen tilanne on tällä hetkellä hyvin kaoottinen, joten suosittelemme odottamaan hetken ennen lentosi varaamista. Mikäli kuitenkin matkakuume on jo liian kova, turisteille varatuilla alueilla lomailija voi olla rauhassa. Venezuelasta alaspäin siirtyessämme saavumme Kolumbiaan. Kolumbiassa matkailija pääsee retkeilemään Amazonin sademetsässä, patikoimaan vuoristoon, tai viettämään leppoisia rantapäiviä. Matkaasi suunnitellessa muista kuitenkin, että alueella on suuria eroja ilmastossa – Tyynenmeren ranta on yksi sateisimmista paikoista koko maailmassa, kun taas Karibianmeren rannalla pääset melko varmasti nauttimaan auringosta. Yksi Kolumbian kauneimmista paikoista on Tayronan kansallispuisto. Alueelta löytyy koskematonta, vihreää ja rehevää luontoa silminkantamattomiin, ja sadat eläinlajit pitävätkin sitä asuinpaikkanaan. Mukana on myös uhanalaisia lajeja. Suojeltu alue ulottuu Karibian meren rannoille, joten tulet löytämään myös upeita, rauhallisia, valkoisia hiekkarantoja. Voit kulkea puistossa jalan, mutta upean kokemuksen saat myös vuokratessasi puiston sisäänkäynniltä hevosen, ja kiertäessäsi ratsastaen näissä upeissa maisemissa.  Kolumbiasta matkamme jatkuu Peruun, joka sijoittuu länsirannikolle, mantereen keskiosiin. Peru mukailee länsirannikkoa kapeana aina Chilen rajalle saakka. Olisi suuri synti käydä Perussa, ja jättää kokematta inkojen asuinlaaksot sekä muinainen inkakaupunki Machu Picchu. Voit pitää tukikohtaasi tutkimusretkiäsi varten esimerkiksi Urubamba-laaksossa. Alueelta löytyy useita kiinnostavia pikkukyliä ja arkeologisia kohteita.

Etelä-Amerikan eteläosat

Aina vain alaspäin jatkaessamme saavumme Chileen. Chilen ilmasto on hyvin vaihteleva: pohjoisosissa vallitsee subtrooppinen ilmasto, mutta etelään siirryttäessä ilmasto viilenee. Maasta löytyy yksi maailman kuivimmista paikoista, Atacaman autiomaa. Osissa autiomaata ei ole satanut viimeisimpiin 400 vuoteen. Kun sade vihdoin hellii autiomaata, luonto saattaa järjestää uskomattomia näytöksiä  ja esimerkiksi peittää täysin laajoja alueita värikkäin kukin. Aavikko on matkailijalle taatusti kiinnostava ja erilainen käyntikohde. Chile jakaa pitkän pätkän rajaa Argentiinan kanssa. Ne yhdessä ulottuvat aina eteläisimpään mantereen kärkeen.  Argentiinasta löytyy kahdeksan Unescon maailmanperintökohdetta ja 29 kansallispuistoa – matkailijalla tulee eteen valinnan vaikeus kaiken nähtävän edessä. Yksi mieleenpainuvimmista kohteista on Los Glaciaresin kansallispuisto. Tämä valtava 445 900 hehtaarin laajuinen alue sijaitsee Argentiinan eteläkärjessä Andien eteläosassa. Sieltä löytyy yhteensä 13 jäätikköä, jotka muodostavat henkeäsalpaavia näkymiä. Esimerkiksi Perito Moreno –niminen jäätikkö päättyy vaikuttavaan jääseinämään, joka kohoaa valtavana, äkkijyrkkänä ja sinisen sävyjä heijastelevana upeutena.  Ilmasto on kuitenkin viileän lauheaa, joten matkailijan ei tarvitse varustautua erityisen raskain varustein alueeseen tutustussaan.  Etelä-Amerikasta löytyy mitä moninaisempaa luontoa, paljon aktiviteetteja, ihania ihmisiä, historiallisia kohteita ja paljon muuta. Aloitko jo suunnittelemaan seuraavaa matkaasi?

Etelä-Amerikan eteläosat