Camping-matkailu

Camping-matkailuksi kutsutaan matkailua, jossa tukeudutaan leirintäalueisiin. Leiriytyminen tehdään erikseen leiriytymistä varten osoitetuille camping-alueille, joissa yövytään joko mökissä, teltassa, matkailuautossa tai matkailuvaunussa. Tavalliseen retkeilyyn verrattuna camping-matkailu antaa harrastajalle mahdollisuuden käyttää enemmän yöpymiseen, ruokailuun ja peseytymiseen tarjolla olevia mukavuuksia, mutta mitään tarkkaa rajaa näiden matkailumuotojen välillä ei ole.

Camping-matkailu on kehittynyt viime vuosisadan aikana perinteisemmästä telttailuun perustuvasta retkeilystä mukavampiin ja monipuolisempiin majoitusmuotoihin. Telttailua harrastetaan matkaillessa nykyäänkin runsaasti esimerkiksi erilaisten kesätapahtumien ja varsinkin festivaalien yhteydessä, mutta monet hakevat telttamajoituksen sijaan lomaltaan mukavampaa majoittumista. Perinteisesti retkeilyn ja camping-matkailun liikkumisvälineenä on käytetty pyöräilyä, patikointia tai julkisia kulkuneuvoja. Nykyään leirintäalueilla voi nähdä hyvin monipuolisin mukavuuksin varustettuja matkailuajoneuvoja.

Leirintäalueet

Camping-matkailussa tai muunlaisessa kierto- ja omatoimilomailussa käytetään yleensä tilapäiseen majoittumiseen sitä varten rakennettuja leirintäalueita. Leirintäalueelta voi mahdollisesti vuokrata mökin, mutta siellä voi majoittua myös teltassa tai matkailuajoneuvossa. Yleensä leirintäalueilla on pidemmän asumisen mahdollistavia palveluita, kuten suihku- ja saunatilat, pyykkitupa, keittiö, oleskelutilat, jonkinlainen kauppa tai kioski sekä uimaranta ja nuotiopaikka. Jotkut paikat saattavat tarjota myös oheispalveluita esimerkiksi kanootin tai vaikkapa polkupyörien vuokraamisen muodossa.

Suomessa on yli 330 yleistä leirintäaluetta, joissa on majoittumistilaa 125 000 ihmiselle. Eniten leirintäalueiden palveluita käytetään Suomessa kesälomakautena juhannuksesta lähtien. Vuonna 1996 Suomessa otettiin käyttöön vapaaehtoinen leirintäalueiden luokittelujärjestelmä, jossa on mahdollista saada 1–5 tähden luokitus. Valtaosa luokittelujärjestelmässä olevista suomalaisista leirintäalueista on kolmen tähden kohteita, mutta Suomessa on myös neljä viiden tähden leirintäaluetta, Rauhalahti, Manamansalon leirintäalue, Poroholman lomakeskus ja Santalahti.

Rauhalahti

Kuopiossa, kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta, sijaitsee matkailukeskus Rauhalahti. Rauhalahti on puistomainen 38 hehtaarin kokoinen viiden tähden leirintäalue, josta löytyy 237 asfaltoitua ja sähköistettyä paikkaa matkailuajoneuvoille. Paikoista 102 on lisäksi varustettu vesiliitännällä. Lisäksi Rauhalahdessa on 10 venepaikkaa. Rauhalahden alueella on lisäksi esimerkiksi kylpylähotelli Rauhalahti, Rauhalahti Bowling, ohjelmapalveluita tarjoava SeikkailuKuopio ja kesäteatteri. Syyskuusta toukokuuhun leirintäalue on avoinna pienimuotoisesti, ja paikkoja on tarjolla vain rajallinen määrä.

Manamansalon leirintäalue

Manamasalon leirintäalueella leiriytyä teltassa, matkailuajoneuvon kanssa tai mökissä. Leirintäalue ja mökkien vuokraus on avoinna toukokuun alkupuolelta syyskuun puoleenväliin saakka. Manamasalossa on vuokrattavana eri kokoisia mökkejä 16 neliömetristä 60 neliömetriin. Myös mökkien varustelutasot vaihtelevat mökin luokituksen mukaan. Tasokkaimmin varustelluissa mökeissä on sauna, suihku, wc, takka, astianpesukone ja sähköuuni. Pienemmissä mökeissä on perusvarustus. Alueella on myös muita palveluita ja aktiviteetteja, kuten tennistä, minigolfia sekä polkupyörän tai soutuveneen vuokrausmahdollisuus. Leirintäalueelta voi myös hankkia kalastusluvat.

Poroholman lomakeskus

Poroholman viiden tähden lomakeskus sijaitsee Raumalla meren äärellä. Lomakeskus kuuluu osana Otanlahden rantapuistoon. Alueella on 1800-luvun pitsihuviloita ja purjevenesatama. Matkailuajoneuvopaikkoja ja mökkejä tarjoavalla alueella voi majoittua rannan tuntumaan tai puiden siimekseen. Poroholma on auki ympäri vuoden, mutta alueelle voi majoittua talvikaudella ainoastaan omatoimisesti, eivätkä ravintolat tai vastaanotto ole tuolloin avoinna. Kesäkausi kestää kesäkuusta elokuuhun. Alueella on tarjolla useita ruoka- ja iltaravintoloita sekä muita aktiviteetteja, kuten karaokea ja vesilautailua. Otanlahden rantapuistossa on myös maauimala, urheilualueita ja kesäteatteri.

Santalahti

Santalahden viiden tähden leirintäalue sijaitsee viiden kilometrin päässä Kotkan keskustasta Suomenlahden rannalla. Alueella voi nauttia puhtaasta luonnosta ja monipuolisista palveluista, joissa on keskitytty myös pienempien lasten viihtyvyyteen. Alueella voi leiriytyä matkailuajoneuvolla tai majoittua mökissä. Tarjolla on monipuolisia majoitusvaihtoehtoja myös isommille ryhmille, kuten esimerkiksi kokous- tai juhlavieraille. Santalahden yleisiin palveluihin lukeutuvat muun muassa kahvila, kioski, uimaranta, sauna ja grillikatos. Alueella sijaitsee myös Hotelli-Ravintola Santalahti.