Andorran parhaimmat turistinähtävyydet

Andorra on Iberian niemimaalla, Pyreneiden itäosassa sijaitseva, suvereeni merellinen mikrovaltio, jota rajoittavat pohjoisessa Ranska ja etelässä Espanja. Charlegnan luoman perustaman Andorraa hallitsi Urgellin kreivi vuoteen 988 saakka, jolloin se siirrettiin Urgellin roomalaiskatolisen hiippakunnan alueelle. Nykyinen ruhtinaskunta muodostettiin peruskirjassa vuonna 1278. Se tunnetaan ruhtinaskuntana, koska se on diarkia, jota johtavat kaksi prinssiä: Urgellin katolinen piispa Katalonian Kataloniassa, Espanja ja Ranskan presidentti.

Andorra on kuudenneksi pienin kansakunta Euroopassa, ja sen pinta-ala on 468 neliökilometriä ja väkiluku on noin 77 281. Andorralaiset ovat romanien etninen ryhmä, joka on alun perin katalaanilainen. Andorra on maan 16. maalla pienin ja väestöstä 11. pienin maa. Sen pääkaupunki Andorra la Vella on Euroopan korkein pääkaupunki, korkeudessa 1 023 metriä merenpinnan yläpuolella. Virallinen kieli on katalaani, mutta espanjaa, portugalia ja ranskaa puhutaan myös yleisesti. Andorran matkailu käy arviolta 10,2 miljoonaa kävijää vuodessa. Andorra ei ole Euroopan unionin jäsen, mutta euro on sen virallinen valuutta.

Mitä tehdä Andorrassa?

Andorra sijaitsee korkealla itäpyreneiden vuorilla Ranskan ja Espanjan välillä, Andorra on pieni maa, jolla on ihanat vuoristomaisemat. Koostaan huolimatta Andorra tunnetaan Euroopassa talvikohteena loistavien hiihtorinteidensa ansiosta, kun taas kesällä suosittuja tekemistä ovat retkeily ja maastopyöräily. Andorra koostuu useista pienistä kaupungeista ja kylistä, jotka on sijoitettu korkeiden vuorenhuippujen väliin.

Suurimmalle osalle vierailijoista tärkein nähtävyys on pääkaupunki Andorra La Vella, kaupunki, joka on tarpeeksi pieni kulkeakseen jalkaisin, mutta tarjoaa kuitenkin vilkkaan pääkadun, joka tarjoaa monia kauppoja ja ruokailumahdollisuuksia. Se on myös erinomaisten keskiaikaisten kirkkojen kansakunta, monet niistä ovat ajan koskemattomia.

Vierailu pääkaupungissa, Andorra la Vellassa

Korkealla itäisessä Pyreneissä, Andorra la Vella – Andorran pääkaupunki – on tämän pienen maan vilkkain turistikohde. 1029 metrin korkeudessa se on yksi maailman korkeimmista pääkaupungeista. Se on myös yksi pienimmistä, ja väkiluku on alle 23 000 ihmistä. Kaupungin pääkatu on Gran Valira -joen yli, joka sijaitsee 2 317 metrin Pic d’Enclar -vuoren itäpuolella, ja sitä reunustavat kaupat, joissa myydään matkamuistoja, kuten paikallista taidetta ja käsitöitä, sekä gallerioita, kahviloita, ravintoloita ja monia erinomaisia hotelleja.

Huippukohteita ovat muun muassa vuonna 1580 rakennettu Casa de la Vell, joka on nyt hallituksen kotipaikka ja joka on merkittävä koristeellisella vaakunallaan ja muilla maan entisten hallitsijoiden historiallisilla tunnuksilla. Muuta hauskaa tekemistä Andorra la Vellassa tarjoavat kävelyretket Plaça del Poble -kadulla, julkisen aukiolla kaupungin hallintokompleksin katolla, josta on upeat näkymät ympäröivään maisemaan, ja käyminen 12. vuosisadan Sant Esteven kirkossa, jossa on hieno veistetty puutöitä. Hiihtäjät ja lumilautailijat suuntaavat Encampin pikkukaupunkiin, joka on Pas de la Casa ja Grau Roigin hiihtoalueen tukikohta. Muita mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat viehättävät El Serratin kylät, jotka sijaitsevat korkealla vuoristossa, ja La Cortinada (Marti de la Cortinadan kirkon koti), jotka molemmat löytyvät Valira del Nord -laaksosta, pääkaupungista luoteeseen.

Yksi Pyreneiden suosituimmista talviurheilukohteista, Vallnord vetää hiihtäjiä ja lumilautailijoita ympäri Eurooppaa moniin hienoihin rinteisiin. Vallnord on Andorran pohjoisosassa sijaitseva ja 2625 metrin huippukorkeus. Se on todella kolme ainutlaatuista hiihtokeskusta yhdessä Arcalis, Pal ja Arinsal – tarjoamalla laajan määrän maastoa tutkittavaksi. Vallnord on erityisen suosittu perhehiihtolomille ensiluokkaisten hiihtokoulujen ja hauskojen aktiviteettien, kuten lumikenkäilyn, kelkkailun ja moottorikelkkailun muodossa. Toinen suosittu hiihtoalue on Grandvalira Andorra la Vellan ja Les Escaldesin välillä. Lämpimämpien säiden saapuessa avataan Vallnord Bikepark, massiivinen maastopyöräilyreittiverkko, joka vetää puoleensa myös seikkailunhakijoita. Vallnord palvelee myös majoitusta hyvin ja tarjoaa erilaisia hotellivaihtoehtoja budjettihosteista luksushotelleihin.